Szpinakowe cudo naleśnikowe

Składniki:

ciasto:

– ok. 4 szklanki mleka

– ok. 3 szklanki mąki

– 2 jajka

– szczypta soli

– łyżeczka ziół prowansalskich (może być kilka listków świeżej bazylii)

– masło do smażenia

Nadzienie:

– pół kilograma sera ricotta

– ok. 70 dkg szpinaku świeżego

– 20dkg parmezanu potarkowanego

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– mała śmietana “kremówka”

– sól i pieprz do smaku

– masło do smażenia

sos:

– 5 dkg masła

– 5 dkg mąki

– pół litra mleka

– sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Opis:

Z podanych składników na ciasto, zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć w miarę duże naleśniki – ważne, by  były miękkie (żeby nie popękały później).

Na masełku podsmażyć cebulę i czosnek pokrojony na  małe kawałki (posolić). Dodać pokrojone liście szpinaku i śmietanę. Gotować na małym ogniu około 3 minuty – mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić troszkę (by było ciepłe, a nie wrzące). Dodać ricottę oraz 10 dkg parmezanu. Doprawić solą i pieprzem, by było smaczne 🙂

Aby zrobić sos, należy zasmażyć masło z mąką – mieszając , a następnie rozprowadzić ją z zimnym mlekiem. Podgrzewamy aż zgęstnieje – kilka minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Kiedy wszystkie składniki są gotowe, możemy składać naleśniki.

Na każdego naleśnika kładziemy około 2 łyżki farszu, następnie zawijamy go w kopertę (góra do środka, dół do środka, lewa strona do środka i prawa strona do środka). Przyklepujemy, by się trzymało 🙂 Na dużą blachę od piekarnika kładziemy papier do pieczenia i układamy naleśniki obok siebie. Smarujemy je dość obficie beszamelem i posypujemy parmezanem.

Wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut (180 stopni).

3 thoughts on “Szpinakowe cudo naleśnikowe

Dodaj komentarz